11.9.2024

Donkere kringen onder ogen, oorzaak en oplossing

We hebben allemaal weleens last van gezicht of huidklachten. Dat herken je misschien wel. Je kijkt in de spiegel en plotseling valt het je op. Dit kunnen wondjes of acne zijn. Maar ook donkere kringen onder ogen komen voor.

Leontine Ruiters bij Aēstec

“Zolang je nog maar kunt bewegen”

- Podcast Lon & Leo

Beluister de hele podcast

Je kunt je afvragen wat de verschillende oorzaken zijn van donkere kringen onder ogen. Heeft dit alleen met te weinig slaap en vermoeidheid te maken? In dit artikel lees je wat de oorzaak kan zijn en hoe je donkere kringen onder de ogen zou kunnen verminderen!

Wat zijn donkere kringen onder de ogen eigenlijk?

Er zijn verschillende huidproblemen waar je last van kunt krijgen. Je kunt denken aan een droge huid, een dunne huid of zelfs een allergische reactie. Bijvoorbeeld door make up. Nu komen donkere kringen onder ogen ook regelmatig voor. Je kent het misschien wel. Je staat 's ochtends op, kijkt in de spiegel en je ziet dat je wallen en donkere kringen hebt.

Nu denken veel mensen dat donkere kringen en wallen vooral ontstaan door te weinig slaap. Ach, dat is makkelijk op te lossen. Je gaat gewoon wat vroeger naar bed. Maar er valt meer te vertellen over donkere kringen onder de ogen.

Dit zijn een soort donkere lijntjes, die precies onder je ogen te zien zijn. Vaak zijn de kringen licht- of donkerblauw van kleur. Door de kringen onder ogen, kan het eruit zien alsof je vermoeide ogen hebt of dat je huid dof is.

Hoe worden donkere kringen onder ogen veroorzaakt?

Wat veroorzaakt donkere kringen? Je bent niet de enige met deze vraag. Het kan namelijk om verschillende oorzaken gaan, waaronder slaaptekort. Maar je kunt er niet altijd iets aan doen. Als eerste moet je weten, dat je huid dunner is onder je ogen.

Want in plaats van vet en ander weefsel, bestaat dit stukje van de huid vooral uit bloedvaatjes. Bij de een zijn deze bloedvaatjes wat donkerder van kleur dan bij de ander. Maar de blauwe kringen kunnen ook door een aantal oorzaken erger worden, bijvoorbeeld:

  • Het zit in de familie: Heb je gemerkt dat je familie- of gezinsleden ook last hebben van kringen onder de ogen? Als jij dit ook hebt, dan zou het zomaar kunnen dat het om een genetische aanleg gaat.
  • Je slaapt te weinig: Lig je nachten wakker of flink te woelen? Dan zou het zomaar kunnen dat je last hebt van donkere kringen of gezwollen oogleden door slaaptekort. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je huid niet goed kan herstellen, waardoor de bloedvaatjes eerder zichtbaar worden.
  • Leeftijd: Naarmate je ouder wordt, kun je ook merken dat de kringen onder je ogen donkerder worden. Je huid kan wat slapper worden en daardoor kunnen er schaduwen onder je ogen ontstaan. Ook daar kun je natuurlijk niks aan doen.
  • Een tekort aan vocht: Vergeet je vaak om genoeg te drinken op een dag? Ook dit kan een oorzaak zijn van donkere kringen onder je ogen. Te weinig vocht kan er namelijk voor zorgen dat je huid dunner wordt.

Zo zie je maar dat er veel oorzaken zijn waardoor donkere kringen zichtbaar worden op je huid.

Hoe kan ik donkere kringen verminderen?

Wil je de kringen onder de ogen verminderen? Het is niet gek dat je op zoek gaat naar een oplossing voor dit 'probleem'. Vooral als je merkt dat de donkere kringen erger zijn geworden. Is er wel een oplossing? Dat kan er zeker zijn.

1. Voldoende slaap

Donkere kringen onder ogen kan ook andere oorzaken hebben dan slaaptekort. Maar het kan er wel mee te maken hebben. Want als het genetisch is of je bloedvaten zijn al wat donkerder, dan kan slaaptekort de kringen erger maken. Probeer daarom wat meer aandacht te besteden aan je slaapritme. Niet dat de kringen direct verdwijnen. Maar je kunt wel merken dat je je fitter voelt en dat de kringen wat lichter worden.

2. Maak gebruik van een oogcrème

Je hebt misschien wel gemerkt, dat de huid onder de ogen dunner is dan op de rest van je gezicht. Een oogcrème kan de huid helpen wat steviger te worden en vocht op te nemen, waardoor de donkere kringen of fijne lijntjes onder je ogen verminderen. Maar je moet er wel rekening mee houden dat de kringen niet zomaar verdwijnen of wegblijven, maar je kunt wel verschil merken.

3. Probeer genoeg te drinken

Je huid kan er behoorlijk last van krijgen als je niet genoeg drinkt op een dag. Dit kan niet alleen voor klachten, zoals hoofdpijn, zorgen. Maar ook je huid kan droger of slapper worden. Daarnaast kun je last krijgen van donkere kringen. Probeer daarom ongeveer 2 liter water per dag te drinken, zodat je huid de kans krijgt om genoeg vocht vast te houden.

4. Vraag eens advies aan een dermatoloog

Helaas is er niet altijd een permanente oplossing voor kringen onder de ogen. Maar als je er last van hebt, dan kun je ook overwegen om advies te vragen aan een dermatoloog. Dit is een professional die veel weet van huidproblemen en behandelingen. Misschien kun je met hem of haar tot een oplossing komen. Het kan nooit kwaad om het te vragen, toch?

Kun je make up gebruiken voor donkere kringen onder ogen?

Wat doe je, als de donkere kringen niet of onvoldoende weggaan? Kun je bijvoorbeeld make up gebruiken onder je ogen? Dat kan inderdaad. Dit kan een snelle oplossing zijn om de kleur onder je ogen wat lichter te maken. Je kunt hiervoor een concealer gebruiken. Wees niet bang, concealer is niet hetzelfde als een foundation.

Omdat concealers wat lichter en dikker zijn, gebruik je deze make up alleen onder je ogen of op plekjes waar je een puistje hebt. Door de lichte kleur valt het plekje al wat minder op. Met een kwastje kun je de concealer aanbrengen en mengen, waardoor donkere weefsels oplichten. Maar je kunt ook de top van je wijsvinger gebruiken voor een lichter resultaat. Zorg er wel voor dat je voldoende daglicht hebt, zodat je goed kunt zien wat je doet.

Zullen we kennismaken?

Weet je al wat je wilt, of wil je eerst meer informatie? Samen met de cosmetisch arts bespreek je de opties en krijg je een persoonlijk behandelplan. Het eerste consult is altijd vrijblijvend.

Plan een vrijblijvend consult