11.9.2024

Rimpels onder ogen, oorzaken en behandeling

Rimpels onder de ogen komen vaak voor. De fijne lijntjes en rimpeltjes zorgen voor een vermoeide uitstraling, waardoor je soms ouder lijkt. Gelukkig zijn er een paar manieren om deze rimpels te verminderen of zelfs helemaal te verwijderen.

Leontine Ruiters bij Aēstec

“Zolang je nog maar kunt bewegen”

- Podcast Lon & Leo

Beluister de hele podcast

Wat zijn rimpels onder de ogen?

Rimpels onder de ogen zijn fijne lijntjes die ontstaan in de tere huid rondom je ogen. Deze huid is dunner en gevoeliger dan de rest van je gezicht, dus rimpels zijn hier eerder zichtbaar. Ze kunnen al verschijnen op jonge leeftijd door zowel interne als externe factoren.

Oorzaken van rimpels onder de ogen

Er zijn een aantal oorzaken die zorgen voor rimpels onder de ogen:

  • Veroudering: Als je ouder wordt, verliest je huid stevigheid en elasticiteit, doordat elastine en collageen afneemt. Door dit natuurlijke proces wordt je huid droger en dunner, waardoor rimpels kunnen vormen.
  • Genetische aanleg: soms zijn mensen genetisch vatbaarder om rimpels te ontwikkelen. Hebben je ouders of grootouders rimpels onder hun ogen? Dan is de kans groter dat jij ze ook krijgt. 
  • Herhaalde gezichtsuitdrukkingen: van nature knipper, frons én lach je gedurende de hele dag. Dit kan zorgen voor lachrimpels en kraaienpootjes. Door deze herhaalde bewegingen wordt de huid steeds opnieuw uitgerekt en samengetrokken, zodat op den duur rimpels onder de ogen ontstaan.
  • Externe factoren: blootstelling aan zonlicht, luchtvervuiling of roken beschadigen de huid en veroorzaken rimpels. UV straling breekt elastine en collageen af en roken vermindert de bloedtoevoer naar de huid. Ook de schadelijke chemicaliën in sigaretten hebben een aanzienlijke impact op de huidveroudering.
  • Huidverzorging: gebruik je geen goede oogcrème of vochtinbrengende crème, dan kan de huid uitdrogen. Een droge huid verliest sneller elasticiteit en vertoont daardoor eerder tekenen van huidveroudering, zeker onder de ogen.

Rimpels onder ogen behandelen

Het is goed mogelijk om rimpels onder de ogen te behandelen en te verzachten. Hiervoor zijn meerdere methoden beschikbaar, van huidverzorging tot cosmetische ingrepen. 

Goede oogcrème gebruiken

Een manier die de rimpels onder de ogen vermindert, is een goede oogcrème  gebruiken. Kies voor een crème die hyaluronzuur en retinol bevat, die hydrateren de huid en stimuleren de productie van collageen. Hyaluronzuur houdt vocht vast in de huid, terwijl retinol de celvernieuwing bevordert en fijne lijntjes rond de ogen vermindert.

Botox behandeling voor rimpels onder ogen

Botox is een andere behandeling om rimpels onder de ogen te verwijderen. Door de spieren te ontspannen, zorgt botox voor een gladdere huid en vermindert het rimpels. Botox is vooral effectief voor dynamische rimpels, die ontstaan door bewegingen van de spieren onder de huid. 

Peeling voor een gladde huid

Een chemische peeling helpt ook om rimpels onder de ogen te verminderen. Door de bovenste laag van de huid te verwijderen, stimuleert een peeling de aanmaak van nieuwe huidcellen en verbetert het de textuur van je huid. Peelings variëren in sterkte, van milde AHA-peelings tot diepere TCA-peelings, afhankelijk van de ernst van de rimpels en de gewenste resultaten. 

Kraaienpootjes verminderen

Lachrimpels zijn de kleine lijntjes die zich aan de zijkant van je ogen vormen en worden ook wel kraaienpootjes genoemd. Naast fillers en botox zijn er ook speciale crèmes en serums voor het verminderen van kraaienpootjes. Consistent gebruik kan leiden tot zichtbare resultaten. Ingrediënten zoals peptiden en antioxidanten kunnen de huid verstevigen en beschermen tegen schade.

Make-up tips voor rimpels onder de ogen

Make-up kan rimpels onder de ogen camoufleren. Gebruik een goede concealer om donkere kringen en fijne lijntjes te verbergen. Zorg ervoor dat je de concealer zachtjes aanbrengt en goed blendt om te voorkomen dat het in de rimpels trekt. Een licht reflecterende concealer geeft de huid een gladde uitstraling.  

Verzorging van de tere huid rond de ogen

Naast behandelingen en make-up is het belangrijk dat je de tere huid rondom je ogen goed verzorgt. Draag altijd zonnebrandcrème om schade door de zon te voorkomen. Hou daarnaast een gezonde levensstijl aan om je huid in goede conditie te houden. Als laatste zorg je voor hydratatie van binnenuit, drink genoeg water voor een gezonde huid. 

Vrijblijvend consult bij een cosmetisch arts

Als je overweegt een cosmetische behandeling voor je rimpels onder de ogen te ondergaan, dan is het verstandig om een vrijblijvend consult bij een cosmetisch arts te boeken. Tijdens dit consult kun je de verschillende opties bespreken en een behandeling kiezen die het beste bij jou past. De arts beoordeelt je huid en kan een persoonlijk behandelplan opstellen.  

Natuurlijke manieren om rimpels te verminderen

Dan zijn er ook nog natuurlijke manieren om rimpels onder je ogen te verminderen. Hydratatie is daarbij heel belangrijk, genoeg water drinken dus. Ook een gezond dieet dat rijk is aan vitamines en antioxidanten je huid van binnenuit voeden. Bessen, groene bladgroenten en noten zijn heel goed voor je huid. 

Externe factoren vermijden

Vermijd zoveel mogelijk factoren die rimpels kunnen veroorzaken. Draag een zonnebril om de huid onder je ogen te beschermen tegen UV stralen. Rook ook zeker niet, want dit kan je huid beschadigen. Zet een hoed op in de zon, dit beschermt je gezicht tegen schadelijke zonnestralen. 

Het belang van slaap en ontspanning

Genoeg slaap en ontspanning zijn ook belangrijk voor een gezonde huid en je algehele gezondheid. Stress kan zorgen voor vroegtijdige huidveroudering en rimpels. Probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of een wandeling om stress te verminderen en je huid een kans te geven om te herstellen.

Kies de juiste behandeling voor jou

Er zijn vele manieren om die vervelende rimpels onder de ogen te behandelen, van huidverzorgingsproducten tot een professionele botox of filler behandeling. Het is belangrijk om een behandeling te kiezen die past bij jouw huidtype. Vraag eerst een vrijblijvend consult met een specialist om de beste aanpak voor jou te bepalen en te genieten van een jeugdige, frisse uitstraling.

Wanneer je besluit een consult te boeken, kies dan voor specialisten en klinieken die ervaring hebben met het behandelen van rimpels onder de ogen. 

Door goed voor je huid te zorgen en de juiste behandelingen te kiezen, kun je rimpels verminderen en weer stralen met een jonge, frisse look.

Zullen we kennismaken?

Weet je al wat je wilt, of wil je eerst meer informatie? Samen met de cosmetisch arts bespreek je de opties en krijg je een persoonlijk behandelplan. Het eerste consult is altijd vrijblijvend.

Plan een vrijblijvend consult